GTC GLOBIS

BUDYNEK BIUROWY lokalizacja: Poznań projekt: 2019 inwestor: Globis Poznań Sp. z o.o



Projekt rewitalizacji budynku GTC Globis. Zaproponowano nową elewację budynku oraz powiązany z nią układ funkcjonalny. Przeniesiono strefę recepcji do najbardziej reprezentacyjnej części budynku – jego narożnika. W tym miejscu rytm fasady został zmieniony, a podcień powiększony. Dzięki temu piesi zostają niejako zaproszeni do wewnątrz, a sam narożnik staje się najważniejszym miejscem całego skrzyżowania. Tył budynku stał się strefą odpoczynku dla pracowników. Zaprojektowano urozmaiconą przestrzeń umożliwiająca spędzanie przerw od pracy w bliskości zieleni w wydzielonych zatokach wyposażonych w siedziska. Cała przestrzeń patio została oddana pracownikom budynku. Zmiana wyrazu elewacji została osiągnięta przez uporządkowanie bryły i nadanie jej stałego rytmu. Charakter dwóch połączonych brył podkreślono detalem gzymsu międzykondygnacyjnego. Aluminiowy perforowany płaszcz budynku nadaje całej bryle lżejszego charakteru. Reprezentacyjna część przyziemia- wykonana została z betonu architektonicznego. Subtelna okładzina elewacji gra z bogato wykończonym wnętrzem strefy wejściowej.





© 2018 BDM Architekci