AKADEMIK UW

KONKURS NA DOM STUDENCKI NA KAMPUSIE SŁUŻEWIEC


lokalizacja: Warszawa powierzchnia użytkowa: 10 000 m2 projekt: 2019



Budynek akademika ma cztery równoważne fasady osadzone na cokole, który pozwala na nieograniczoną komunikację pieszą i rowerową we wszystkich kierunkach. W parterze budynku wygospodarowano półpubliczną przestrzeń wspólną z zielonym dziedzińcem. Bryła kompozycyjnie składa się z dwóch odrębnych części – jednokondygnacyjnego cokołu oraz przeszklonej nadbudowy. Część cokołowa została ukształtowana w bardzo ekspresyjny sposób, w formie łukowatego podcienia zapewniającego nieograniczony dostęp do dziedzińca budynku, oraz przejścia przez budynek. Wykończenie cokołu zostanie wykonane prefabrykatów betonowych z wyszalowaną fakturą. Część mieszkalna umieszczona na cokole ma być przeciwieństwem masywnej części parterowej. Bardzo regularny rysunek elewacji, z dużymi przeszkleniami tworzy lekką w odbiorze bryłę. Wykończenie ramy tworzącej fasadę będzie wykonane z gładkich prefabrykatów betonowych bądź tynku. Wnętrza pól ramy będzie się składało z zestawu okiennego wziętego w drewnianą ramę.





© 2018 BDM Architekci