SALA KONCERTOWA W PŁOCKU

Zaktualizowano: 25 maj

PROJEKT KONKURSOWY

lokalizacja: Płock powierzchnia użytkowa: 30 000 m2 projekt: 2019



Myślą przewodnią projektu Sali Koncertowej wraz z placem Nowy Rynek było wykreowanie atrakcyjnej wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej dostępnej dla każdego, przy jednoczesnym jak najlepszym wpisaniu się w istniejącą tkankę miejską. Założenie projektowe wypełnia kwartał placu Nowy Rynek. Domyka pierzeje, jednocześnie nie ograniczając dostępności placu od ulic. Taki efekt uzyskano poprzez wprowadzenie przejść między lokalami usługowymi otaczającymi plac. Budynek Sali Koncertowej jest prosty, składa się z dolnej części mieszczącej pomieszczenia użytkowe oraz górującymi nad nią bryłami sal koncertowych. Podczas projektowania zwrócono szczególną uwagę na estetykę i prostotę rozwiązań. Do wnętrza budynku dostać się można trzema wejściami: głównym od południowej elewacji, administracyjnym od północy, dodatkowym dla chóru od wschodu. Każde wejście prowadzi przez zielony dziedziniec. Zieleń pojawia się również wewnątrz budynku: w głównym foyer oraz w części foyer chóru. Budynek podzielony jest na trzy części funkcjonalne.



Wokół południowego dziedzińca lokalizowane są przestrzenie dla gości i użytkowników sal. Przestrzenie za salami koncertowymi przeznaczone są dla artystów i muzyków, dzięki czemu istnieje hierarchizacja dostępności. Na piętrze umieszczono pomieszczenia administracyjne i część garderób. Zieleń jest integralną częścią wnętrz budynku. Rzut został uformowany tak, aby poruszanie się po budynku przypominało przechodzenie miejskimi uliczkami.







© 2018 BDM Architekci