KAMPUS GUM

KONKURS NA KONCEPCJĘ URBANISTYCZNO-ARCHITEKTONICZNĄ ZAMIERZENIA INWESTYCYJNEGO

„ŚWIĘTOKRZYSKI KAMPUS LABORATORYJNY GŁÓWNEGO URZĘDU MIAR” (I MIEJSCE) 

 

lokalizacja: Kielce
powierzchnia użytkowa: 12 180 m2
projekt: 2018

Nowy kampus Głównego Urzędu Miar zostanie zlokalizowany w Kielcach na obszernej działce u stóp Góry Hałasa.  Projektowany zespół laboratoriów GUM to jeden z wąskiej grupy kilkunastu podobnych budynków typu NMI (National Metrology Institute)  funkcjonujących na całym świecie. Kampus będzie miejscem prowadzenia zaawansowanych prac rozwojowo-badawczych z zakresu metrologii – ma być wsparciem Krajowej Instytucji Metrologicznej, miejscem spotkań środowisk badawczych współpracujących z przemysłem oraz instytucjami publicznymi takimi jak: szkoły, uczelnie czy pozostałe instytuty badawcze.

Budynki kampusu rozmieszczono wokół centralnego, wewnętrznego dziedzińca – taki układ bardzo dobrze wpisuje się w rozległą działkę o nieregularnych kształtach i umożliwia łatwą rozbudowę zespołu w przyszłości.

Ten układ przestrzenny odpowiada archetypowi miejsca z ograniczonym dostępem publicznym, miejsca przechowywania i opracowywania wzorców wiedzy udostępnianej ogółowi społeczeństwa - podobne funkcje w przeszłości pełniły klasztory, uniwersytety, biblioteki itp. 

Układ funkcjonalny kampusu oparty jest o podział na osobne strefy funkcjonalne:

strefa publiczna z placem i budynkiem dydaktycznym przed kampusem.

strefa biurowa wokół wewnętrznego dziedzińca.

strefa zewnętrzna o charakterze przemysłowym mieszcząca laboratoria badawcze.

Strefa zieleni okalająca wszystkie zabudowania.

Całość kompozycji zabudowy kampusu została podporządkowana modułowi projektowemu. Wszystkie rzuty, elewacje, przekroje, ciągi komunikacyjne oraz elementy zagospodarowania terenu oparto o siatkę ortogonalną o skoku 150 cm. Ten strukturalny korzeń projektowanej zabudowy obrazuje ludzką skłonność do uporządkowania świata, zmierzenia i zważenia go – przełożenia na zapisywalne parametry. Główny Urząd Miar jest kwintesencją takich prób zrozumienia świata. Ortogonalny i przewidywalny układ budynków zderza się tutaj z nieregularnością ukształtowania terenu, chaosem i ciągłymi zmianami zachodzącymi w naturze.

Materiały użyte w projekcie kompleksu GUM w swoim zamierzeniu oddają charakter inwestycji. Kampus jest miejscem gdzie spotyka się natura i prostota zastanego miejsca z technologicznym zaawansowaniem procesów składających się na działalność instytucji. Budynki kampusu zostaną wykończone naturalnym kamieniem miejscowego pochodzenia, a pozostałe elementy, takie jak kładki, wykończenia okien, glifów okiennych i drzwiowych oraz zabudowa techniczna na dachach będą wykonane ze stali i szkła. Bezpośrednią inspiracją dla kompozycji elewacji kamiennych są wyrobiska piaskowca zlokalizowane w okolicy inwestycji (kamieniołom Tumlin-Gród) - ich wertykalna artykulacja będąca efektem procesu technologicznego pozyskiwania kamienia, znalazła swe odzwierciedlenie w rysunku kamienia wykańczającego ściany. Struktura wykończenia budynków jest  zestawianiem małych elementów kamiennych, składający się na jednolity masyw ściany, złożony z powtarzalnych „jednostek”. 

© 2018 BDM Architekci